Szamuráj Suli

TAKEDA RYU

Szamurájok régi hagyományai

A Takeda Ryu egy japán legősibb harcművészeti iskolái közül. Története átíveli Japán egész történelmét. Az idők során úgy változott, ahogy Japán történelme. Amikor még háború dúlt, akkor a gyakorlatokat úgy alkalmazták, hogy minél gyorsabban végezzenek az ellenféllel. Később a békeidőszakban leginkább fegyver nélküli technikákat alkalmaztak, vagy úgy alakították a gyakorlatokat, hogy kis területen, pl. kis szobában, vagy alacsony mennyezetű helységben is hatékony legyen. De használták még a rendfenntartók is. A mai modern korban pedig Machida Kenshinsai Kancho, azt mondta nekem, hogy „Apám sohasem engedte volna, hogy egy idegent (gaijin) tanítsak a harcművészetek tudományára. Ma már látom, hogy tévedett. Ha mindenki ismerné a harcművészeteket, akkor béke lenne a világban.”

A szamuráj iskolánkban pontosan azokat a technikákat tanítjuk, amit Ichio Oba, az utolsó Takeda Ryu Soke tanított. Soke halála előtt nem nevezte meg utódját, ezért az egyenes ágú Takeda Ryu iskola megszűnt. Azóta számos Takeda Ryu iskola alakult, amik különböző okok miatt átalakították a technikákat és ezzel rejtve maradtak a Takeda Ryu iskola eredeti harci alkalmazásai. Kancho nem csatlakozott egyik modern iskolához sem ezért egy az egyben az eredeti harcművészeti elveket és gyakorlatokat taníthatta nekem.


AIKI JUTSU

Kancho és sensei Brandenburg Gyula

Bár Japánban a szamurájok elsődleges fegyvere mindig is a kard (katana) volt, a Takeda Ryu iskola mégis a kardos kardművészetből továbbfejlesztett pusztakezes technikák, az Aikjutsu, illetve a harci stratégia miatt lett inkább híres, amit Japán talán leghíresebb hadvezére Takeda Shingen is alkalmazott. Ekkortájt vált ketté a Takeda klán és a család másik fele, megalakította a Daito Ryu-t, amiből később a legendás Takeda Sokakunak hála, számos ma is ismert harcművészeti ág alakult, mint pl. az Aikido, Hakko Ryu, Hapkido.

Az Aikijutsu egy jó önvédelmi módszer, egy életmód és egy filozófia is, amely a durvaság elkerülését, a harmonikus pszichikai és fizikai fejlődést, a szellemiség fejlődését és a jellem fejlődését hirdeti, valamint a saját magunk és a másokba vetett bizalmat és tiszteletet fejleszti. Az Aikit talán úgy lehetne legegyszerűbben lefordítani, hogy "harmóniában az energiával".
 
 
Az Aikijutsu egy különleges művészet, amelyben a gorombaságra kecsességgel, szinte passzívitással válaszol. Az Aikijutsut mindenki gyakorolhatja nemre és korhatárra való tekintet nélkül. Az Aikijutsuban nem létezik sportszerű mérkőzés, nincs vetélkedés, mert az egyetlen és leghatalmasabb ellenfél az a bensőnkben van, az önmagunk legyőzése és túlszárnyalása tehát az alapvető cél.

A modern AIKIDO is az ősi Aikijutsuból lett kifejlesztve. Fejlődésének haladási iránya eltért a harcászattól és a mozgás harmóniájánál kötött ki. Sok harcművészeti szakértő visszatért az eredeti Aikijutsu technikákhoz, mert a hatékonyságot keresik a precíz, halálos, élethű, élet-halál helyzetekből merített, harctérről származó technikákban.


ENSHIN ITTO RYU

sensei Brandenburg Gyula és sensei Juhász Gábor

Az Enshin Itto Ryu Battojutsu a Machida család által kifejlesztett tradicionális japán kardos irányzat. Enshin a kör közepét jelenti, a Battojutsu a kard kirántását és vágást. A harcművész az energiaáramlás középpontjába helyezi magát. Ebben az ágban nagy a hangsúly a sebességen.  Machida Kancho 2 másodperc alatt kirántja a kardot, vág és visszahelyezi azt a tokjába. Ez az irányzat három gyakorlati készségből áll:

1) Kata: előre beállított mozdulatsor megtanulása, a benne lévő technikák, okozatok és stratégia megértése iaitoval (gyakorló fém karddal),

2) Kumitachi: gyakorlati alkalmazás és annak megértése párban, általában bokennel (fakard),

3) Tameshigiri: vágásgyakorlás valódi, éles kard (Shinken) segítségével.

 

A művészet filozófiája a relaxáció, helyes távolság tartása, időzítés, fókusz, koncentráció, bizalom, jelenlét, szándék, pontosság, intenzív energia. Itt nincsenek versenyek, ez valódi harcművészet!

 

Edzésvezető:
sensei Brandenburg Gyula
Takeda Ryu Vezető Instruktora
4 Dan Aikijutsu - 4 Dan Enshin Itto Ryu Battojutsu


Folyamatos tagfelvétel!

Jelentkezni messenger üzenetben lehet:
itt: https://www.facebook.com/essentialyogabudapest
vagy itt: http://facebook.com/szamurajsuli

Bővebben:
szamurajsuli.hu

Szórólap letöltése*
( *szabadon terjeszthető! )