Mi fán terem a jóga?

jóga

Jóga mostanában egy divatos mozgásforma, de milyen is egy jógaóra? Jóga egy testet lelket feltöltő csoportos óra. Komoly munka zajlik testi és mentális szinten egyaránt. Egész óra ideje alatt kellemes zenére a jógamatracodon gyakorlod azokat a testtartásokat, amiket a jógaoktató bemutat. Hidd el, tudod követni, mert az oktató folyamatosan instruál és odamegy hozzád, hogy tökéletesítse a pózokat. Az órán általában napüdvözletekkel melegítünk be, majd következnek egymás után az ászanák (testhelyzetek), végül relaxációval fejezzük be az órát.

Miért gyakoroljuk a jógapózokat? A testtartásoknak elsődleges célja a test, szellem és lélek egységének megteremtése. Ez a legkedvezőbb testmozgás, amivel elménket koncentráljuk, figyelmünket a gyakorlásra és a légzésre irányítjuk, így gondolataink elcsendesednek, s közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, lelkünkhöz. Egy ilyen minőségi szünet a napi rohanásban felbecsülhetetlen értékű tud lenni.

Alázatra tanít! Jóga nem verseny, az elvárások maradjanak az ajtón kívül. Légy elégedett a jelenlegi állapotoddal, hisz a gyakorlás során folyamatosan fejlődsz. Néhány hét alatt már észrevehető a változás, egyre könnyebbé válnak az ászanák, tested erősebb és rugalmasabb lesz. Mi heti 2-3 gyakorlást javaslunk, ám ha egyszer jutsz el a jógaterembe, akkor is tapasztalod majd a pozitív hatásait, amin meg fogsz lepődni.

Ne felejts el lélegezni! Jóga és a légzés összekapcsolódik. Mindennapokban nem vagyunk tudatosak a légzésünkről. Jógaórán az oktató ösztönöz a folyamatos és helyes légzésre. Próbáld követni őt, és figyelj oda végig. Ezzel megkönnyíted a gyakorlásodat és a jóga új dimenziója nyílik meg előtted.